Hooggevoeligheid

In mijn praktijk komen steeds meer hooggevoelige kinderen, jongeren en ouders. Wat betekent dit toch allemaal, en waarom kom je het steeds vaker tegen? Is dit iets nieuws? Nee, dat is het helemaal niet. Door de veranderende tijd en energie worden er steeds meer hooggevoelige kinderen geboren, en gelukkig wordt het door de huidige maatschappij al steeds meer herkend en geaccepteerd.

Al deze kinderen (en volwassenen!) beschikken over een hoge mate van gevoeligheid. Een hooggevoelig persoon neemt alle kleine nuances, veranderingen, ontwikkelingen en prikkelingen binnen én buiten zichzelf zeer sterk waar. Dit komt, omdat hun rechter hersenhelft sterker ontwikkeld is en hun zenuwstelsel gevoeliger is afgesteld; zo sterk en gevoelig dat we ze hooggevoelig noemen.

Hooggevoelige mensen zijn gevoelig voor sferen en voelen vaak goed aan wat anderen nodig hebben. Ze hebben een groot besef voor normen en waarden; ze zoeken diepgang in het leven en kunnen bedachtzaam zijn. Door de kleine details die ze waarnemen kunnen ze zaken goed met elkaar in verband brengen. Hierdoor kunnen ze op een hele originele manier oplossingen bedenken. Ze spreken vaak de waarheid en kunnen anderen aan het denken zetten en hen wijzen op onjuistheden. Ze zijn veelal wijs voor hun leeftijd, creatief en hebben een sterke band met de natuur.

Deze kinderen passen vaak niet in onze oude ideeën over opvoeding, de maatschappij en onderwijs. Hierdoor bestaat de kans dat ze vastlopen en hun eigen “ik” verliezen. Het gevolg hiervan kan zijn dat ze gedrag gaan vertonen wat heel anders is dan wat een hooggevoelig kind juist kenmerkt. Wat zij met hun klacht of gedrag weerspiegelen is wat zij in de buitenwereld ervaren. Deze buitenwereld is voor alle mensen al zo razendsnel en niet te begrijpen, laat staan voor een hooggevoelig persoon. Terwijl je natuurlijk zielsveel van ze houdt, kunnen ze je door hun gedrag misschien weleens radeloos maken.

Enige klachten van hooggevoelige kinderen en jongeren. Ze:

 • voelen zich anders en niet begrepen
 • voelen zich er vaak niet bij horen waardoor ze zich eenzaam kunnen voelen
 • voelen zich snel overprikkeld door de omgeving
 • voelen sfeer in een ruimte snel aan
 • raken snel afgeleid
 • kunnen snel gestrest raken van druk die ze ervaren
 • zijn snel moe
 • kunnen verlegen overkomen maar zijn dat in wezen niet
 • hebben een rijk innerlijk leven, denken diep na
 • ervaren pijn sterker
 • hebben erg veel last van irritatie, buikpijn, hoofdpijn, extreme moeheid, depressie

Onderzoek heeft aangetoond dat het hooggevoelige kind eerder dan een gemiddeld kind de controle over zijn/haar emoties kwijt kan raken. Dit kan ervoor zorgen dat het kind angstig, geremd of zenuwachtig wordt, terwijl deze kinderen juist vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol zijn!

Jammer genoeg is het vaak zo dat ouders en leerkrachten nog niet weten hoe om te gaan met deze kinderen/jongeren. Hier wil ik graag door mijn begeleiding verandering in brengen.

Hoe begeleid ik hooggevoelige kinderen en jongeren?

Hooggevoeligheid is erfelijk bepaald. Dit betekent dat een kind ermee geboren wordt. Omdat deze kinderen door hun hooggevoeligheid extra kwetsbaar zijn, is het belangrijk dat ze op de juiste manier benaderd, gesteund en geholpen worden. In mijn begeleiding gaan we kijken hoe de hooggevoeligheid zich openbaart, wat hooggevoeligheid is en waar het kind of jongere zich in herkent. Deze herkenning is belangrijk om zichzelf te gaan begrijpen en zien. We kijken hoe ze zich vanuit zichzelf neer kunnen zetten zonder contact te verliezen met de buitenwereld, hoe ze vanuit hun eigen kracht beter om kunnen gaan met de buitenwereld. Door ze te leren in hun kracht te staan, zullen ze hun talenten steeds verder ontwikkelen.

Omdat hooggevoeligheid erfelijk is, kan het goed zijn dat een van de ouders zichzelf hierin herkent. Ook voor hen is het dan belangrijk om te leren omgaan met deze hooggevoeligheid. Het kan de innerlijke groei en de plezier in het leven aanzienlijk vergroten. Hooggevoeligen zijn allemaal gevoelsmensen die het diep van binnen fijn vinden om gevoelens te delen met anderen, zich te verbinden met anderen en met hen te filosoferen. Misschien is het ver weggestopt, maar het is nooit te laat om deze kwaliteiten weer aan te roepen. Op een positieve manier zal ik in contact zijn met u en uw kind, om uw kind weer in contact met zichzelf te laten komen.

Boek: “Jong en hooggevoelig, Hoezo anders?!”

Dit boek hebben mijn collega Ellen van der Ende en ik in samenwerking geschreven. Ook voor ouders, docenten en andere belangstellenden is het informatief. Naast de nodige informatie over wat hooggevoeligheid is en hoe je er als jongvolwassene mee om kunt gaan, staan er ervaringen, tips en oefeningen in. Het boek is te koop via mijn praktijk; u kunt daarvoor per mail of telefoon contact met mij opnemen.